6 Mart 2012 Salı

BİTKİ KORUMA TARIM TAKVİMİ

BİTKİ KORUMA TARIM TAKVİMİ

OCAK--ŞUBAT

Hububat tarlalarında dar ve geniş yapraklı yabancı otlara karşı ilaçlı mücadele hububat ve yabancı otların 2 yapraklı olduğu dönem ile kardeşlenme sonu dönemi arasında yapılır.

Elma gövde kurdunun ağaç kabuklarındaki larvaları bıçakla temizlenip, açılan yaralar aşı macunu ile kapatılır.

San-jose kabuklu biti ve virgül kabuklu biti ile bulaşık elma bahçelerinde kış mücadelesi gözlerin uyanmasından iki hafta öncesine kadar sıcaklığın 5°C nin üzerinde olduğu yağışsız günlerde yapılır.

Ateş yanıklığı hastalığı görülen elma bahçelerinde, budamadan sonra, tomurcuklar kabarmadan evvel, hava sıcaklığının 5°C nin üzerinde olduğu ve yağışsız günlerde %2’lik bordo bulamacı uygulaması yapılır.

Aşırı çinko noksanlığı görülen elma bahçelerinde 100 litre suya 5 kg Çinko sülfat budamadan sonra ve gözler uyanmadan ağaçlara püskürtülür.

Zeytin kara koşnili kış ilaçlaması Aralık-Şubat aylarında hava sıcaklığının 4-14°C arası olduğu günlerde yapılır.

Zeytin dal kanseri mücadelesinin ikinci ilaçlaması Şubat ayı içinde %2’lik bordo bulamacı ile yapılır.

Zeytin halkalı leke hastalığına karşı Birinci ilaçlama, yeni sürgünler oluşmadan önce yapılır.



Mart-Nisan

Budama ve temizlik işleri bittikten sonra; gerekli olan bahçelerde kış ilaçlaması yapılmalıdır. San-Jose kabuklu biti bulunmayan ve bakımlı bahçelerde kış ilaçlamasına gerek yoktur.

Bakla (çiçek) zınnı yoğun olan bahçelerde çiçek tomurcuklarının kabardığı dönemde ergin böcekleri toplamak için içi su dolu mavi renkli kaplar dekara 3-5 adet olarak yerleştirilir. Kapların içine toplanan böcekler toplanıp imha edilir. Zararlının yoğun olduğu küçük bahçelerde ağaçların altına çarşaf serilerek ağaçlar silkelenip, toplanan erginler imha edilir.

Elmalarda Yaprakbüken zararlısına karşı ilaçlama pembe çiçek tomurcuğu döneminde yapılır.

Elma karaleke hastalığına karşı erken uyarı ilanlarına uyularak ilaçlama yapılır. Erken uyarı hizmeti bulunmayan yerlerde, çiçek gözleri kabardığında ve pembe rozet tomurcuğu döneminde bordo bulamacı veya hazır bakırlı ilaçlardan biriyle ilaçlama yapılır.

Meyve fidanları ve ağaçlarında toprak altı zararlılarına karşı İlkbaharda 0-20 cm. toprak derinliğinde toprak sıcaklığı 9-10 0C ‘ ye ulaşıp larvalar aktiviteye başladığı zaman (Genellikle Mart ayından itibaren) 2. ve 3. dönem larvalara karşı bir ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlama kışı geçirmiş olan larvalar oburca beslenip zarara devam edeceği ve 3. dönem larvalar Mayıs ayı içinde pupa olacağı için çok gecikmeden yapılmalıdır.

Hububatta yabancı ot, hububatta pas hastalığı, ekin kambur böceği (Zabrus spp.) gibi hastalık ve zararlılar ile yabancı ot ile mücadelesi için ilaçlama yapılır.

Meyve bahçeleri, Mera alanları ve hububat sahalarında zarar yapan Gelengi zararlısına karşı kış uykusundan uyandıkları Mart ayından itibaren zehirli yem uygulaması yapılır. Meyve ağaçlarının kök boğazındaki yabancı otlar temizlenir.

Zeytin Güvesi, Zeytin Kırlangıç Böceği, Zeytin Kurdu, Zeytin Çiçek Sap Sokanı zararlılarına karşı üreticilerin ilaçlama yapmaları gerekmektedir.

Mayıs-Haziran


Elma bahçelerinde Karaleke hastalığı ve İçkurdu zararlısı için Tarım İl Müdürlüğünce yapılacak ilanlar doğrultusunda ilaçlama yapılır.

Erken uyarı hizmeti bulunmayan yerlerde; Karaleke hastalığı için, hava şartlarının hastalığın ilerlemesine uygun olduğu durumlarda ve kullanılan ilacın etki süresi dikkate alınarak ilaçlamalar yapılır.

Elmalarda külleme hastalığına karşı ilaçlı mücadele yapılır.

Gövde kurdu ergin mücadelesi için, ağaçlara Haziran ayından itibaren pekmezli besi tuzakları asılır. Tuzaklara konan karışımın bir litresi için; 1 kısım pekmez + 5 kısım su + 2-3 gr ekmek mayası karıştırılır. Haziran ayı boyunca tuzaklara düşen böcekler alınarak buharlaşma nedeniyle kaplarda azalan karışım tamamlanır.

Yaprak bitleri ve Kırmızı örümcekler ilaçlamayı gerektirecek yoğunlukta ise Mayıs ayından itibaren ilaçlama yapılır.

Kiraz sineği nedeniyle kurtlanma olan bahçelerde meyvelere ben düştüğü (tatlı su yürüdüğü) devrede ilaçlama yapılır.

Bağlarda Maymuncuk görülüyorsa Nisan sonu- Mayıs başında ilaçlama yapılır.

Bağlarda Salkım güvesi için Mayıs ayından itibaren ilaçlama yapılır.

Manas (P.Fullo) zararlısının yoğun olduğu bahçelerde mayıs ayında toprak ilaçlaması yapılır.

Hububat tarlaları kontrol edilerek kımıl zararlısının toplu iniş yaptığı yerlerde ve bambul zararlısının yoğun olduğu yerlerde ilaçlama yapılır.

Temmuz-Ağustos

Elma bahçelerinde Yaprak bitleri ve Kırmızı örümcekler ilaçlamayı gerektirecek yoğunlukta ise ilaçlama yapılır. Pas akarı zararlısının yoğun olduğu bahçelerde kükürtlü akarisitler kullanılır.

Elma bahçelerinde Elma İç kurdu zararlısının ikinci nesli için Tarım İl Müdürlüğünce yapılacak ilana göre ilaçlama yapılır. Erken uyarı çalışması yapılmayan yerlerde Temmuz ayının ikinci yarısında ağaçlar iç kurdu zararlısına karşı ilaçlı bulundurulur.

Elma Gövde kurdu ergin mücadelesi için, ağaçlara Haziran ayında asılan pekmezli besi tuzakları temizlenerek pekmezli suları ilave edilir.

Bağlarda Salkım Güvesi, Kırmızı örümcek ve Unlu bit zararlıları ile Külleme hastalığına karşı ilaçlamalar yapılır.

Mısır tarlalarında Yaprak biti, Koçan kurdu ve Cüce Ağustos böceği zararlılarına karşı ilaçlama yapılır.

Fasulye tarlalarında Kırmızı örümcek, Kapsül kurdu ve Yeşil kurt zararlılarına karşı ilaçlama yapılır.

Sebzelerde Yaprak biti ve Kırmızı örümcekler ilaçlamayı gerektirecek yoğunlukta ise ilaçlama yapılır.

Bu aylarda Zeytin sineği, Dalkıran, Zeytin kabuklu biti ve Zeytin kurdu zararlılarına karşı ilaçlı mücadele yapılır.


Meyve Ağacı Dip Kurtları (Capnodis spp.) Mücadelesİ

Köklerde beslenerek olgunlaşan Capnodis larvaları kök boğazında pupa olur ve bu pupalardan 1 yıl içerisinde iki ayrı dönemde ergin çıkışı görülür. Birinci dönem ergin çıkışı Temmuz-Ağustos aylarında ikinci dönem ergin çıkışları ise Ekim-Kasım aylarında olur.

Birinci dönemde çıkan erginler yumurtalarını eylül ekim aylarında, ikinci dönemde çıkanlar ise yumurtalarını bir sonraki Haziran – Temmuz aylarında fidanlarda aşı yerlerine, yaşlı ağaçlarda kök boğazına bırakırlar.

Bu nedenle; ağaçlarda Mayıs ayının ilk haftasından başlayarak ergin çıkışı gözlenmelidir. Ağaç altlarında sap dibinden yenmiş taze yaprakların bulunması, aşı gözlerinin veya taze sürgünlerin kemirilmiş olması, zararlının varlığını gösterir. Böylece ağaçlarda ergin görüldüğünde veya bu ağaçların kök boğazı açılarak incelendiğinde Capnodis larvalarına yada zararına rastlanırsa mücadelesine karar verilir.

İlaçlı mücadele Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında zararlının yumurtalarını kök boğazı civarında toprağa koyduğu dönemde her 15 günde bir yapılmalıdır.

Eylül-Ekim

Zeytin kurdu zararlılarına karşı ilaçlı mücadele yapılır.

Zabrus zararlısına karşı tohum ilaçlaması yapılır.

Haziran böceğine karşı ilaçlı mücadele yapılır.

Haziran böceği
Nisan sonu mayıs başından itibaren 1. ilaçlama, Sonbaharda ise yörelere göre değişmekle birlikte genel bir uygulama olarak ilk yağmurlardan sonra larvalar toprak yüzeyine yakın ve özellikle çoğu ikinci dönem başlangıcı olan (Eylül ayında) ilaçlama yapılmalıdır. Böylece larva popülasyonu önemli oranda kırılacak, ertesi yıl ilkbaharda zararlı olacak larva gelişimi engellenmiş ve azaltılmış olacaktır.

Kasım-Aralık


Sonbaharda meyve bahçelerine dal kanserleri ve diğer mantariyel hastalıklar için % 2-3 lük bordo bulamacı uygulaması yapılır.

Arpa ve buğdayda Rastık hastalıkları, buğdayda Sürme hastalığı ve Ekin kambur böceği (zabrus) zararlısına karşı önerilen dozlarda tohum ilaçlaması yapılır. Düşük doz uygulanması halinde ilaç etki etmemekte, yüksek doz ise tohumun çimlenmesine olumsuz etki yapabilmektedir.

Tarla faresi zararlısına karşı zehirli yem uygulaması yapılır. Meyve bahçelerini fare zararından korumak için ağaçların kök boğazı civarındaki yabancı otlar temizlenir.

Zeytin Kara Koşnili zararlısına karşı aralık ayında kış ilaçlaması, Zeytin Dal Kanserine karşı hasattan sonra % 2 lik bordo bulamacı uygulaması, Zeytin Halkalı Leke hastalığına karşı hasattan sonra % 1 lik bordo bulamacı veya %04 lük Bakır oksiklorür 50 WP uygulaması yapılır.

Tavşan zararı görülen yerlerde meyve fidanlarının toprak seviyesinden bir metre yüksekliğe kadar olan kısımları Kasım-Aralık aylarında 1 litre suya 150 gr. dozunda Thiram %80 WP ilacı ile kaçırıcı olarak ilaçlanır.

Kışı toprakta ve bitki artıklarında geçiren bazı hastalık ve zararlı etmenlerini imha etmek için, yaprak dökümünden sonra toprak işlemesi yapılır.

CEVİZ FİDANI TARIM TAKVİMİ


CEVİZ FİDANI TARIM TAKVİMİ

OCAK BAKIMI
Ceviz fidanlarını kışın vereceği zararlardan korumak için mutlaka kış ilaçlaması yapılır. Bordo bulamacı, göztaşı gibi ilaçlar kullanılabilir.
Ceviz fidanlarına, ceviz ağaçlarına bahar ayında daha sağlıklı çiçeklenmesi ve meyve tutabilmesi için sonbaharda çiftlik gübresi verilmemiş ise ocak ayında verilmelidir.
Hava  koşulları (ekolojik koşullar) göz önünde bulundurularak ceviz ağaçlarına budama işlemi yapılır. Ceviz ağacını budadıktan sonra yaralı dallar aşı macunu sürülerek yaraları kapatılır.
İklimin ılıman olduğu yerlerde ceviz fidanı ve badem fidanı dikimi yapılır.
Kalem aşı yapılacak aşısız ceviz fideleri torbalara alınır, seralar kurulur.

ŞUBAT BAKIMI
Gecen aydan yarım kalmış işlemler tamamlanır.
Uygun hava koşullarında, kapama ceviz bahçelerinde toprak işlemeye başlanılır. Ceviz ağaçları dal altlarına girmeden riperle, kazayağı ile alt toprak işlemesi ve disparo, puluk ve çapalar ile üst toprak işlemesi yapılır. Köklerin hava almaması için mutlaka tırmık veya tapan ile aktarılan toprak düzeltilir.
Aşılı ceviz fidanı bahçeleri oluşturulmaya devam edilir.

MART BAKIMI
Ceviz ağaçlarının budama işlemleri mutlaka bitirilir. Aksi taktirde ağaçlar çiçeklenme dönemine gireceği için çiçek tutması devamında meyve tutması zayıf olur.
Bu ayın başından itibaren ceviz fidanı kalem aşısına başlanır. Verimsiz, aşısız ceviz çeşitleri kalem aşılama yöntemi ile bulunan iklime uyum sağlayacak verimli ceviz çeşitleri aşılanır.
Ceviz fidanı ve badem fidan dikimi işlemine devam edilir. Dikkat edilmesi gereken çiçeklenme dönemi başlamamış, dişi veya erkek çiçekleri uyanmamış açık köklü fidanlar seçilmelidir. Dikim yapılacak bahçeye tüplü ceviz fidanı dikilecek ise erkek veya dişi çiçeklerin uyanmış olmaları sorun olmaz.
Ceviz ağaçlarına, badem ağaçlarına son bahardan bu aya kadar verilmesi gereken çiftlik gübresi verilmemiş ise mutlaka verilmeli ve gübreleme işlemi tamamlanmalıdır.
Erken çiçeklenen ceviz çeşitlerinde bu ayın ortalarından sonra dişi çiçekler açmaya başlar
Yeni dikilmiş ceviz fidanlarının tepe uçları toprak üstü 50-60 cm metreden kesilir. Yara aşı macunu ile kapatılır.
Ceviz ağaçlarının ve badem ağaçlarının budama işlemi tamamlanır. Kurumuş kartlaşmış dallar alınarak ceviz ağaçların ürün budaması tamamlanır.

NİSAN BAKIMI
Ceviz bahçelerinde toprak işlenmesi sonuçlandırılır. Toprak işlemesi yapılırken en çok dikkat edilmesi gereken ceviz ağaçlarına yaklaşma mesafesidir. Ceviz fidanları, ceviz ağaçları yaşına göre köklenme sağlarlar. Çok yaklaşıldığı zaman saçak kökler zarar görebilir.
Ceviz ağaçlarında budama yapılır. Kurumuş sağlıksız dallar budanarak aşı macunu sürülür, sağlıklı dallar meyveye bırakılır. Ekim aşamasında yapılan kök budamasından sonra bu ayda yeni dikilmiş ceviz fidanlarında tepe budaması mutlaka yapılır.
Ceviz fidanlarında yabani ot mücadelesi ilaçlama yöntemi veya toprağı aktararak devam ettirilir. Ceviz fidanları çiçeklendiği için özellikle ilaçlama yönteminde cevizin çiçeklerine ot zehri ilacı kaçmamasına çok dikkat edilir.
Bu ayın ikinci haftasından önce çeşit değiştirmede ve yabani ağaçları aşılama uygulanan kalem aşı işlemleri sonuçlandırılır.
Ceviz fidanı dikimimde tüplü fidanlar seçilir, açık kök sezonu bu ayın ortasından itibaren bitirilir.

MAYIS BAKIMI
Meyve ağaçlarının ilaçlama işine devam edilir, bu aydaki ilaçlama meyvelerin çiçeklenme dönemi için çok önemlidir. Sağlıklı meyveler için mutlaka ilaçlama işleri takip edilir.
Yeni kurulan bahçeler ve bir önceki yıl kurulan bahçeler sulanır. Yabani ot mücadelesi (çapa veya ilaçlar ile) yapılır. 1 yaşındaki ceviz fidanını 50 cm den fazla yaklaşılmadan yabani ot mücadelesi toprak işlemesi yapılmalı ileriki senelerde dal altına girmeden toprak işlemesi devam edilmeli.
Bahar yağmurları yeteri kadar yağmamış ise yeni dikilmiş ceviz fidanlarına ilk sulama yapılır. Ceviz fidanının sulanması dikkatle takip edilir. Kök ve filiz gübreleri dikkatle takip edilir.
Fidan dikiminde tüplü ceviz fidanları dikilir.

HAZİRAN BAKIMI
Yeni kurulan bahçeler sulanır, eski bahçelerde mevsim şartlarına ve ağaçların su isteğine bakılarak sulama yapılır.
Ceviz fidanlıklarında, ceviz bahçelerinde yabani ot mücadelesine devam edilir.
Ceviz ağaçlarında kara lekeye, iç kurduna, güneş yanıklarına karşı ilaçlama yapılır.
Bu ayda ceviz fidanını su ihtiyacı çoğalır. Özellikle yeni kurulmuş aşılı ceviz bahçeleri maksimum 10 gün arayla düzenli olarak sulanır. Düzenli olarak kök ve filiz gübreleri verilir.

TEMMUZ BAKIMI
Damlama sulama, yağmurlama sulama veya salma sula yöntemi ile ceviz bahçeleri sulanır. Tavsiye edilen sulama damlama sistemidir. Çünkü damlama sulama tekniğinde su ceviz fidanına, ceviz ağacının köküne damlalar ile verileceği için gerek gübre gerekse çeşitli ilaçları fidanın kökleri emer araziye taşmaz.
Ceviz meyvelerinde karaleke, iç kurdu, kırmızı örümcek, yaprak böceklerine ve diğer zararlı haşeratlara karşı ilaçlama işlemine devam edilir.
Bahçelerde yabani ot mücadelesine devam edilir. Bu ayda ceviz fidanlarının taze sürgünleri uzadığı için çapalanarak ot mücadelesi yapılır, ilaç kullanılmaz.
Toprak sıcaklığı ve hava sıcaklığı yüksek olduğu için fidan dikimi yapılması tavsiye edilmez. Evren fidancılık olarak bu ayda siparişlerinizi almaktayız.
Bu ayda göz aşısı yapılır.

AĞUSTOS BAKIMI
Daha önce yapılan aşılı ceviz fidanlarının bantları çözülür.
Daha önce yapılmış ceviz aşılarının sürgünleri rüzgardan korumak için destek çıtası ile desteklenerek bağlanır.
Meyve ağaçlarında, ceviz ağaçlarında, badem ağaçlarında, haşerat ve hastalıklara karşı ilaçlamalar yapılır.
Havaların çok sıcak olduğu bu ayda ceviz fidanları, ceviz ağaçları hava ve su sıcaklığının düştüğü gece 22:00-00:00 saatlerinden sonra yapılması en faydalı sulama zamanıdır bu saatlerde sulama yapılır.
Ceviz fidanlıklarının bakımları itina ile devam ettirilir. Gübreleri, ilaçları ve suları dikkatle verilir.
Bu ayda ceviz fidanı dikimi yapılmaz. EVREN FİDANCILIK olarak bu ayda siparişlerinizi almaktayız.

EYLÜL BAKIMI
Eylül ayının ortasından itibaren ceviz hasadına başlanır. Bazı ceviz çeşitleri bu ayın ortasından sonuna kadar hasat edilir. İklim ve çeşit özeliklerine göre zaman değişebilir.
Ceviz ağaçlarından toplanan cevizler yeşil kabuklarından ayrıştırılır. Nemsiz ortamlarda güneş ışınları ve çeşitli yöntemler ile kurutulur. Kurutulan ceviz taneleri isteğe göre pazara veya depolara gönderilir.
Tamamen kurumuş ceviz meyvesi depolarda uzun zaman bekletilebilir. Ceviz meyvesi fiyatı, sağlık açısından önemi, pazar payının geniş olması ve depolama süresinin çok uzun olması nedeni ile çok kazançlı yatırımdır.
Hasat işlemi yapılmadan en az 21 gün önce ilaçlamaya son verilir. Son verilmez ise tüketicilerin sağlığı tehlikeye girer tüketimi yapılmaz.

EKİM BAKIMI
Yeni aşılı ceviz fidanı bahçesi kurulacak arazi hazırlanır.
Ceviz fidanlarının çukur yerleri kireç veya demir çıtaları ile belirlenir,çukurlar en az 1 metre 2 metre açılır açılan çukurlar ağıl gübresi karıştırılarak 70 cm derinliği ve 70 cm genişliğine kadar doldurulur.
Hasadı tamamlanan ceviz bahçelerine çiftlik gübresi verilir.
Ceviz fidanlıkların ve ağaçların toprak altı zararlı haşerelere karşı ilaçlama yapılır.
Hastalıklı ve kurumuş dallar budama yöntemi ile ağaçlardan temizlenir.
Bu ayda tüplü ceviz fidanı dikilebilir.

KASIM BAKIMI
Aşılı ceviz fidanı bahçesi kurulacak arazinin hazırlık işlemlerine devam edilir, fidan çukurları belirlenir açılır.
Ceviz fidanları yapraklarını dökmüş kış uykusuna yatmış ise açık köklü sezonuna başlanır.
Genç 3 yaşındaki aşılı ceviz fidanlarında şekil budamaları yapılabilir. Şekil budaması yapılmış ceviz ağaçlarında kesilen dallara mutlaka aşı macunu sürülür, yaralar kapatılır.
Ilıman iklimlerde kış budaması yapılabilir.
Bu ayda ceviz fidanı dikiminde ve badem fidanı dikiminde en iyi sonuçlar alınır.
Ceviz ve badem bahçelerinde kış çapası toprak işlemesi, çiftlik gübresi ile birlikte fosforlu ve potasyumlu gübreler verilir.

ARALIK BAKIMI
Ceviz fidanı dikimine devam edilir.
Bu ayda yapılan ceviz fidanı dikimden çok iyi randıman alınır.
Ağaçlarda budama işlemlerine devam edilir. Kış şartlarının (don olayları) ağır geçmediği iklimlerde budama işlemleri yapılır.

Meyvecilik Tarım Takvimi


 Meyvecilik Tarım Takvimi



Aylarİşlemler

Ocak 
  • Fidan çukurları açılır. Bahçe toprakları uygun yerlerde derince bellenir ve gübrelenir.
  • Fidanların sökülmeleri, katlanmaları ve dağıtım işleri yapılır. İklimi ılık olan, bölgelerde fidan dikimleri yapılır. Zeytin fidanları dikilir. Elma ve armut tohumları tavalara ekilir.
  • Zeytin ve turunçgillerde budama yapılır. Kalem aşısı hazırlığına başlanır.
  • Bütün meyve bahçelerinde kış ilaçlaması yapılır.
  • Turunçgiller, muz ve hurma hasadı yapılabilir. Ambalaj ve pazarlama işleri devam eder. Ambarlarda tekniğe uygun bir şekilde muhafaza edilir.

Şubat 
  • Fidan çukurları açılır, toplu meyvelik kurulacak sahalar sürülür ağaç dipleri kabartılarak gübrelenir.
  • Mutedil bölgelerde ay ortasına kadar fidan dikimleri devam eder. Fidan sökümü ve katlaması yapılır.
  • Her türlü meyvelerde (ılık bölgelerdbudama çalışmaları başlar ve devam eder.
  • Çeşitli zararlı ve hastalıklarla kış mücadelesine devam edilir.
  • Özellikle turunçgillerin hasadı devam eder. Ambalajlanarak piyasaya arz edilir. Yaz için depolama da yapılır.

Mart 
  • Toplu meyvecilik kurulacak sahalar ile eski tesisler sürülür ve gübrelenir.
  • Fidan dikimine birçok bölgelerde devam edilir
  • Meyvelerde budama ile birlikte aşılama işleri de devam eder. Ilık bölgelerde sert çekirdekli meyveler çiçek açabileceğinden donlara karşı dikkatli olunmalıdır. Yeni kurulan meyve bahçelerine cansuyu verilmelidir.
  • Çeşitli zararlı ve hastalıklara karşı mücadeleye devam edilmelidir. Özellikle armut göz kurdu, püseron ve zeytin güvesine karşı önlem alınmalıdır.
  • Turunçgillerin hasadına ve ambalajlanarak piyasaya arz edilmesine devam edilir.

Nisan 
  • Meyve bahçelerinde toprak işlenmesi devam eder ve işleme ile birlikte gübre uygulaması da yapılır.
  • Fidanların sökülmesi, katlanması ve dikilmeleri bölgelerine göre devam eder. Bazı ılık bölgelerde dikim son bulmuştur.
  • Her türlü bakım yanında sulama ve çapalama devam eder. Kalem aşısı bazı bölgelerde devam eder. Genel olarak bu ay sonunda budama işi tamamlanır.
  • Bahçelerde görülen ve görülebilecek hastalıklarla zararlılara karşı mücadele yapılır. Ancak çiçek devresinde mücadele durdurulur.

Mayıs 
  • Bahçelerde ve fidanlıklarda toprak işlemesi çapa ve sürüm şeklinde devam eder. Toprak işlemesiyle birlikte gerekli gübreler verilir.
  • Bazı soğuk bölgelerde fidan dikimi ay sonuna kadar devam eder. Bahçe ve fidanlıkta her türlü bakım, taçlandırma, budama, uç alma, çap ve sulama işleri yapılır. Aşılama genel olarak kalem aşısı şeklinde devam eder. Bazı bölgelerde sürgün göz aşısına başlanır. Geçen mevsimde yapılarak tutmayan aşılar yenilenir. Sıcak bölgelerde ağaçlara kireç badanası yapılır.
  • Görülebilecek her türlü hastalık ve zararlılara karşı mücadele edilir.
  • Can erik, kiraz, vişne, yenidünya, kayısı, badem hasadına başlanır.

Haziran 
  • Bazı bölgelerde bahçelerde ve fidanlıklarda toprak işlemesi sürüm ve belleme devam eder.
  • Dikim işleri bitmiştir.
  • Ilık bölgelerde sürgün göz aşısı başlar. Budama bitmiştir. Ancak bazı bölgelerde mücadele amacıyla kanserli dallar kesilir.Uç alma devam eder. Sulama, çapa ve her türlü bakım sıkı bir şekilde ay boyunca yürütülür. Meyvelerde seyreltme yapılır.
  • Meyve ağaçlarnıda görülecek her türlü hastalıklara karşı mücadele yapılır.
  • Ilık bölgelerde her türlü meyve hasadı başlar ambalajlanarak piyasaya sevk edilir. Bazı meyvelerde kurutularak değerlendirilir.

Temmuz
  • Toprak işlemesi bazı bölgelerde görülebilir
  • Dikim yoktur.
  • Genel olarak durgun göz aşısı başlar. Meyve seyreltme, su buharlaşmasını önleme amacıyla filiz alma, yaprak yolma ve bazı dalların kesilmesi şeklinde budama yapılır. Sık sık sulama yapılır. Gübre şerbetleri de verilir. Ot alma ve çapalama işleri devam eder.

Ağustos
  • Sonbahar dikimi yapılacak bahçelerde toprak hazırlığı yapılır.
  • Dikim yoktur.
  • Meyve bahçesi ve fidanlıklarda sulama, çapa, filiz ve kök piçlerinin temizliği yapılır. Durgun göz aşısı devam eder. Gübre şerbeti verilir.
  • Her türlü meyve hastalık ve zararlılarına karşı mücadele yapılır.
  • Hasat işleri devam eder. Meyveler ambalajlanır. Pazara sevkedilir, kurutulur, konserve yapılır, suları çıkarılır ve çeşitli şekillerde değerlendirilerek saklanır.

Eylül 
  • Bazı bölgelerde Sonbahar dikimi amacıyla fidan çukurları açılmaya başlanır. Çekirdekli tohum ekimleri için fidanlıklarda tavlara hazırlanır.
  • Fidan ve ağaç dikimi yoktur.
  • Meyve bahçesi ve fidanlıkta bakım, sulama, çapa işleri yanında bazı bölgelerde durgun göz aşısı devam eder.
  • Meyvelerde gelecek yıl yumurtadan çıkarak hasar yapacak olan zararlılara karşı mücadele devam eder.
  • Meyvelerden bazılarının hasadı bitmiştir. Ancak bazı çeşitli meyvelerin hasadı devam eder. Hasad edilen meyveler ambalajlanır. Pazara sevkedilir. Muhafaza edilir ve değerlendirilir. Yeşil zeytin salamurası amacıyla hasat yapılır.

Ekim 
  • Güzlük dikimler için fidan çukurları açılır.
  • Fidanların sökümü, katlanmaları ve bazı bölgelerde dikimleri yapılır. Dikimle birlikte gübre kullanmak gerekir.
  • Bazı bölgelerde durgun göz aşıları bu ayın ilk haftasında devam edebilir. Sulama durdurulur.
  • Gelecek yıl faaliyete geçecek olan haşerelerin yumurta ve krizalitlerini yok etmek amacıyla gerekli mücadele yapılır.
  • Bazı bölgelerde meyvelerin son hasadı ay boyunca devam eder. Meyveler ambalajlanarak muhafaza edilir ve çeşitli yollarla değerlendirilir. Turfanda turunçgillerin zeytinin hasadı başlar.

Kasım 
  • Bazı bölgelerde fidan çukurları açılmasına devam edilir.
  • Fidan dikiminin tam zamanıdır. Aşılı fidanlar tercih edilmelidir.
  • Özellikle turunçgillerde çeşitli hastalık ve zararlılarla mücadele yapılır..
  • Turunçgiller, muz ve zeytinlerde hasat devam eder. Ambalajlanır ve pazara sevkedilir.

Aralık 
  • Sıcak yerlerde fidan çukurları açılır. Fidanlıklarda fidanlar sökülerek toprakla katlanır.
  • Uygun bölgelerde fidan dikimi devam eder.
  • Uygun havalarda sert çekirdekli meyvelerin budanması yapılabilir. Üşümelere engel olmak için ağaç dipleri höyük şeklinde toprakla doldurulur.
  • Turunçgillerde hastalık ve zararlılara karşı mücadele devam eder.
  • Turunçgiller, muz ve zeytin hasadı yapılır, ambalajlanarak pazara sevk edilir ve değerlendirilir.

5 Mart 2012 Pazartesi

Bağcılık Tarım Takvimi


Bağcılık Tarım Takvimi



Aylarİşlemler

Ocak 
  • Ilık bölgelerde asma dipleri açılır. Boğaz kökleri temizlenir. Gübreleme yapılabilir. Bazı ılıman bölgelerde derin krizme yapılır.
  • Soğuk hava depolarında muhafaza edilen üzümler piyasaya sevkedilir.

Şubat 
  • Bağ kurulacak yerlerde ve eski tesislerde derin belleme (Krizma) yapılır, gübrelenir.
  • Köklü ve köksüz asma çubuğu dikimi devam eder.
  • Budama yapılmaya başlanır.
  • Bağlarda kış mücadelesi yapılır. Omcalar bordo bulmacası ile yıkanırlar.

Mart 
  • Bağ kurulacak yerlerde ve eski tesislerde toprak işlemesi ve gübrelemeye devam edilir.
  • Köklü ve köksüz bağ çubuğu dikimine devam edilir.
  • Don tehlikesi olmayan yerlerde bu ay içinde bağ budamasına son verilir. Tehlikesi olan yerlerde donların geçmesi beklenmelidir. Nispeten mutedil iklimli yerlerde ve ılıman bölgelerde aşılama işlemlerine de başlanır.
  • Hastalık ve zararlılarla mücadele edilmeli, soğuk bölgelerde omcalar gözler patlamadan bordo bulamacı ile yıkanmalıdır.

Nisan 
  • Bağlarda İlkbahar krizması yapılır. Asmaların boğazları açılır. Gerekli gübreleme işleri yapılır.
  • Bazı bölgelerde asma çubuğu dikimi bu ay boyunca da devam eder.
  • Bağlarda budama sıkı bir şekilde devam eder. Bazı ılık bölgelerde uç alma işlemi uygulanır. Omcalar hereklere alınır. Bazı bölgelerde aşılama devam eder.
  • Hastalık ve zararlılara karşı ilaçlama önemle yürütür.

Mayıs 
  • Bazı serin bölgelerde bağlarda toprak işlemesi ve gübreleme uygulaması yapılır.
  • Asma çubukları dikimi devam eder.
  • Serince bölgelerde budama, boğaz açma, aşılama devam eder. Ilık bölgelerde uç alma ve hereklere bağlama işleri yürütülür.
  • Mildiyö ve külllemeye karşı mücadele yapılır. Diğer zararlılarlada savaşılır.

Haziran 
  • Bazı bölgelerde toprak işlemesi ve gübreleme devam eder.
  • Bağlarda sulama, uç alma, boğaz açma, çapalama, hereklere bağlama ve diğer bakım işleri devam eder.
  • Her türlü hastalık ve zararlılarla mücadele yapılır. Ay sonuna doğru turfanda üzümler hasat edilmeye başlanır. Piyasaya arz edilir.

Temmuz
  • Bağlarda toprak işlemesi durmuştur.
  • Dikim işleri görülmez.
  • Bağlarda uç alma, filiz alma, yaprak seyreltme, sülük ve bilezik alma, koltuk alma ve hereklere bağlama işleri devam eder. Sulama, çapalama gibi bakım işleri yürütülür.
  • Her türlü bağ hastalık ve zararlıları ile mücadele edilir.
  • Bağlarda üzüm hasadı başlar. Ambalaj ve pazara sevki yanında değerlendirme usullerine de başvurulur. Özellikle kurutmacılık ay sonunda başlar.

Ağustos
  • Bağlarda uç alma, yaprak toplama, sulama gibi bakım işleri yapılır.
  • Her türlü bağ hastalık ve zararlıları ile mücadele edilir.
  • Hasat, pazarlama ve değerlendirme işleri devam eder.

Eylül 
  • Bağlarda sulama, hereklere bağlama gibi bakım işleri devam eder.
  • Çeşitli hastalık ve zararlılarla mücadele yapılır.
  • Üzüm hasadı, pazarlaması ve çeşitli yollarla değerlendirilmesine devam edilir.

Ekim 
  • Bağlarda toprak işlemesi ve bakım işleri durmuştur.
  • Kışı yaprak altlarında ve kovuklarda geçirecek böceklerle yumurtalarına karşı mücadele devam eder.
  • Üzüm hasadı ay ortalarına kadar yapılır. Kurutulma, pekmez, sirke, şıra şeklinde değerlendirme devam eder.

Kasım 
  • Bağlarda sırık ve herekler toplanır ve gelecek yıla saklanır. Bağlara koyun ve sığır sürüleri salınarak yapraklar yedirilir. Böceklere yuva teşkil eden örtü böylece kaldırılır. Bazı soğuk bölgelerde omcalar toprakla höyük şeklinde örtülür.
  • Bazı sıcak bölgelerde üzüm hasadı ve değerlendirilmesi devam eder.

Aralık 
  • Bağlarda herekler toplanır ve saklanır.
  • Üzümler depolarda muhafaza edilir ve pazarlanır.

Fidan Tarımı Takvimi


Fidan Tarımı Takvimi


OCAK
- Ekolojik koşullar gözönüne alınarak budama işlemi yapılır.
- Çiftlik gübresi sonbaharda verilmemiş ise bu ayda mutlaka verilmelidir.
- Kışı meyve fidanlarında geçiren zararlılara karşı ilaçlama mutlaka yapılmalıdır.
- Fidan dikimi yapılır.

ŞUBAT
- Ocak ayında yapılması gereken işlerden, gerçekleştirememiş olanlar sonuçlandırılır.
- Uygun hava koşullarında toprak işlemesine başlanır.
.

MART
- Yüksek yörelerde fidan dikimi sürdürülür.
- Toprak işleme bitirilir.
- Gübreleme işlemi tamamlanır.
- Budama tamamlanır.
- Tarımsal mücadeleye devam edilir.

NİSAN
- Fidanlıklarda ot çapası yapılır.
- Nisan ayının ilk haftasında , yabani meyve ağaçlarında ve çeşit değiştirmelerde , kalem aşısı işleri sonuçlandırılır.
- Meyve bahçelerinde toprak işlemesi bitirilir.
- Tüplü fidanların dikimi yapılır.

MAYIS
- Yeni kurulan bahçelerdeki fidanlar sulanır ve ot çapası yapılır.
- Yeşil sürgün budaması yapılır.
- Ayın son haftasında , obur dallar ile piçleri temizlemek zorunludur.
.- Meyve a ğaçlarında , zirai mücadele işleri sürdürülür.
-Tüplü fidan dikimine devam edilir.

HAZİRAN
- Ot mücadelesi sürdürülür.
- Ekolojik duruma göre sulama yapılır
- Ay sonuna doğru şeftali, erik, kiraz ve yazlık elma hasadı yapılır.
- Elma ve armutlarda karaleke, elma iç kurdu, kırmızı örümcek ve diğer zararlılara karşı mücadele işleri sürdürülür.

TEMMUZ
- Meyve bahçelerinde ot alma ve sulama işlerine devam edilir.
- Elma içkurdu, kırmızı örümcek, yaprak galerileri ve diğer zararlılara karşı ilaçla mücadele sürdürülür.
- Çöğür tavaları sulanır, otları alınır ve yapılan göz aşıları kontrol edilir.

AĞUSTOS
- Evvelce yapılmış sürgün aşılarından süren sürgünlerin, rüzgardan kırılmaması için bağlama işlemi yapılır.
- Havalar kurak gidiyorsa sulama işlemi sürdürülür.
- Fidanlıklarda ve meyve bahçelerinde hastalık ve zararlılarla mücadele yapılır.

EYLÜL
- Çeşitli meyve türlerinde hasada başlanır.
- Meyve bahçelerinde ve fidanlıklarda zirai işlemleri sürdürülür. (Tüketici sağlığı yönünden, meyveli ağaçlarda ilaçlı mücadeleye, hasada 21 gün kala son verilmelidir.)

EKİM
- Hasadın tamamlandığı bahçelere çiftlik gübresi verilir.
- Fidan çukurlarının yerleri işaretlenir ve çukurlar açılır.
- Fidanlıklarda manas ve diğer toprakaltı zararlılarına karşı ilaçlama ve benzeri mücadele yöntemleri uygulanır.
- Kurumuş, hastalıklı fidan ve dallar budama yoluyla çıkarılıp, yok edilir.

KASIM
-Fidan dikimine hava koşullarına göre başlanır(Fidan dikiminde en iyi sonuç alınır)
- Fidan çukurlarının açılmasına devam edilir.
- Fidanlıklarda söküm ve hendekleme işlerine başlanır.
- Fidan taşımacılığında karantina kontrolleri yapılır.
- Genç meyve bahçelerinde şekil budaması yapılır.
- Kışı ılık geçen yerlerde, kış budamasına başlanır.
- Fidan dikim işleri yapılır.
- Toprak işlemesi ile birlikte, çiftlik gübresi uygulaması da sürdürülür. Aynı zamanda, fosforlu ve potaslı gübrelerin verilmesine de başlanır.
ARALIK
- Yeni kurulacak bahçeler ile ilgili işlerin yapılmasına başlanır.
- Kışlık budama,-sakıncalı durumların dışında yapılır.
-Fidan dikimine devam edilir.(Fidan dikiminde en iyi sonuç alınır)