6 Mart 2012 Salı

BİTKİ KORUMA TARIM TAKVİMİ

BİTKİ KORUMA TARIM TAKVİMİ

OCAK--ŞUBAT

Hububat tarlalarında dar ve geniş yapraklı yabancı otlara karşı ilaçlı mücadele hububat ve yabancı otların 2 yapraklı olduğu dönem ile kardeşlenme sonu dönemi arasında yapılır.

Elma gövde kurdunun ağaç kabuklarındaki larvaları bıçakla temizlenip, açılan yaralar aşı macunu ile kapatılır.

San-jose kabuklu biti ve virgül kabuklu biti ile bulaşık elma bahçelerinde kış mücadelesi gözlerin uyanmasından iki hafta öncesine kadar sıcaklığın 5°C nin üzerinde olduğu yağışsız günlerde yapılır.

Ateş yanıklığı hastalığı görülen elma bahçelerinde, budamadan sonra, tomurcuklar kabarmadan evvel, hava sıcaklığının 5°C nin üzerinde olduğu ve yağışsız günlerde %2’lik bordo bulamacı uygulaması yapılır.

Aşırı çinko noksanlığı görülen elma bahçelerinde 100 litre suya 5 kg Çinko sülfat budamadan sonra ve gözler uyanmadan ağaçlara püskürtülür.

Zeytin kara koşnili kış ilaçlaması Aralık-Şubat aylarında hava sıcaklığının 4-14°C arası olduğu günlerde yapılır.

Zeytin dal kanseri mücadelesinin ikinci ilaçlaması Şubat ayı içinde %2’lik bordo bulamacı ile yapılır.

Zeytin halkalı leke hastalığına karşı Birinci ilaçlama, yeni sürgünler oluşmadan önce yapılır.



Mart-Nisan

Budama ve temizlik işleri bittikten sonra; gerekli olan bahçelerde kış ilaçlaması yapılmalıdır. San-Jose kabuklu biti bulunmayan ve bakımlı bahçelerde kış ilaçlamasına gerek yoktur.

Bakla (çiçek) zınnı yoğun olan bahçelerde çiçek tomurcuklarının kabardığı dönemde ergin böcekleri toplamak için içi su dolu mavi renkli kaplar dekara 3-5 adet olarak yerleştirilir. Kapların içine toplanan böcekler toplanıp imha edilir. Zararlının yoğun olduğu küçük bahçelerde ağaçların altına çarşaf serilerek ağaçlar silkelenip, toplanan erginler imha edilir.

Elmalarda Yaprakbüken zararlısına karşı ilaçlama pembe çiçek tomurcuğu döneminde yapılır.

Elma karaleke hastalığına karşı erken uyarı ilanlarına uyularak ilaçlama yapılır. Erken uyarı hizmeti bulunmayan yerlerde, çiçek gözleri kabardığında ve pembe rozet tomurcuğu döneminde bordo bulamacı veya hazır bakırlı ilaçlardan biriyle ilaçlama yapılır.

Meyve fidanları ve ağaçlarında toprak altı zararlılarına karşı İlkbaharda 0-20 cm. toprak derinliğinde toprak sıcaklığı 9-10 0C ‘ ye ulaşıp larvalar aktiviteye başladığı zaman (Genellikle Mart ayından itibaren) 2. ve 3. dönem larvalara karşı bir ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlama kışı geçirmiş olan larvalar oburca beslenip zarara devam edeceği ve 3. dönem larvalar Mayıs ayı içinde pupa olacağı için çok gecikmeden yapılmalıdır.

Hububatta yabancı ot, hububatta pas hastalığı, ekin kambur böceği (Zabrus spp.) gibi hastalık ve zararlılar ile yabancı ot ile mücadelesi için ilaçlama yapılır.

Meyve bahçeleri, Mera alanları ve hububat sahalarında zarar yapan Gelengi zararlısına karşı kış uykusundan uyandıkları Mart ayından itibaren zehirli yem uygulaması yapılır. Meyve ağaçlarının kök boğazındaki yabancı otlar temizlenir.

Zeytin Güvesi, Zeytin Kırlangıç Böceği, Zeytin Kurdu, Zeytin Çiçek Sap Sokanı zararlılarına karşı üreticilerin ilaçlama yapmaları gerekmektedir.

Mayıs-Haziran


Elma bahçelerinde Karaleke hastalığı ve İçkurdu zararlısı için Tarım İl Müdürlüğünce yapılacak ilanlar doğrultusunda ilaçlama yapılır.

Erken uyarı hizmeti bulunmayan yerlerde; Karaleke hastalığı için, hava şartlarının hastalığın ilerlemesine uygun olduğu durumlarda ve kullanılan ilacın etki süresi dikkate alınarak ilaçlamalar yapılır.

Elmalarda külleme hastalığına karşı ilaçlı mücadele yapılır.

Gövde kurdu ergin mücadelesi için, ağaçlara Haziran ayından itibaren pekmezli besi tuzakları asılır. Tuzaklara konan karışımın bir litresi için; 1 kısım pekmez + 5 kısım su + 2-3 gr ekmek mayası karıştırılır. Haziran ayı boyunca tuzaklara düşen böcekler alınarak buharlaşma nedeniyle kaplarda azalan karışım tamamlanır.

Yaprak bitleri ve Kırmızı örümcekler ilaçlamayı gerektirecek yoğunlukta ise Mayıs ayından itibaren ilaçlama yapılır.

Kiraz sineği nedeniyle kurtlanma olan bahçelerde meyvelere ben düştüğü (tatlı su yürüdüğü) devrede ilaçlama yapılır.

Bağlarda Maymuncuk görülüyorsa Nisan sonu- Mayıs başında ilaçlama yapılır.

Bağlarda Salkım güvesi için Mayıs ayından itibaren ilaçlama yapılır.

Manas (P.Fullo) zararlısının yoğun olduğu bahçelerde mayıs ayında toprak ilaçlaması yapılır.

Hububat tarlaları kontrol edilerek kımıl zararlısının toplu iniş yaptığı yerlerde ve bambul zararlısının yoğun olduğu yerlerde ilaçlama yapılır.

Temmuz-Ağustos

Elma bahçelerinde Yaprak bitleri ve Kırmızı örümcekler ilaçlamayı gerektirecek yoğunlukta ise ilaçlama yapılır. Pas akarı zararlısının yoğun olduğu bahçelerde kükürtlü akarisitler kullanılır.

Elma bahçelerinde Elma İç kurdu zararlısının ikinci nesli için Tarım İl Müdürlüğünce yapılacak ilana göre ilaçlama yapılır. Erken uyarı çalışması yapılmayan yerlerde Temmuz ayının ikinci yarısında ağaçlar iç kurdu zararlısına karşı ilaçlı bulundurulur.

Elma Gövde kurdu ergin mücadelesi için, ağaçlara Haziran ayında asılan pekmezli besi tuzakları temizlenerek pekmezli suları ilave edilir.

Bağlarda Salkım Güvesi, Kırmızı örümcek ve Unlu bit zararlıları ile Külleme hastalığına karşı ilaçlamalar yapılır.

Mısır tarlalarında Yaprak biti, Koçan kurdu ve Cüce Ağustos böceği zararlılarına karşı ilaçlama yapılır.

Fasulye tarlalarında Kırmızı örümcek, Kapsül kurdu ve Yeşil kurt zararlılarına karşı ilaçlama yapılır.

Sebzelerde Yaprak biti ve Kırmızı örümcekler ilaçlamayı gerektirecek yoğunlukta ise ilaçlama yapılır.

Bu aylarda Zeytin sineği, Dalkıran, Zeytin kabuklu biti ve Zeytin kurdu zararlılarına karşı ilaçlı mücadele yapılır.


Meyve Ağacı Dip Kurtları (Capnodis spp.) Mücadelesİ

Köklerde beslenerek olgunlaşan Capnodis larvaları kök boğazında pupa olur ve bu pupalardan 1 yıl içerisinde iki ayrı dönemde ergin çıkışı görülür. Birinci dönem ergin çıkışı Temmuz-Ağustos aylarında ikinci dönem ergin çıkışları ise Ekim-Kasım aylarında olur.

Birinci dönemde çıkan erginler yumurtalarını eylül ekim aylarında, ikinci dönemde çıkanlar ise yumurtalarını bir sonraki Haziran – Temmuz aylarında fidanlarda aşı yerlerine, yaşlı ağaçlarda kök boğazına bırakırlar.

Bu nedenle; ağaçlarda Mayıs ayının ilk haftasından başlayarak ergin çıkışı gözlenmelidir. Ağaç altlarında sap dibinden yenmiş taze yaprakların bulunması, aşı gözlerinin veya taze sürgünlerin kemirilmiş olması, zararlının varlığını gösterir. Böylece ağaçlarda ergin görüldüğünde veya bu ağaçların kök boğazı açılarak incelendiğinde Capnodis larvalarına yada zararına rastlanırsa mücadelesine karar verilir.

İlaçlı mücadele Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında zararlının yumurtalarını kök boğazı civarında toprağa koyduğu dönemde her 15 günde bir yapılmalıdır.

Eylül-Ekim

Zeytin kurdu zararlılarına karşı ilaçlı mücadele yapılır.

Zabrus zararlısına karşı tohum ilaçlaması yapılır.

Haziran böceğine karşı ilaçlı mücadele yapılır.

Haziran böceği
Nisan sonu mayıs başından itibaren 1. ilaçlama, Sonbaharda ise yörelere göre değişmekle birlikte genel bir uygulama olarak ilk yağmurlardan sonra larvalar toprak yüzeyine yakın ve özellikle çoğu ikinci dönem başlangıcı olan (Eylül ayında) ilaçlama yapılmalıdır. Böylece larva popülasyonu önemli oranda kırılacak, ertesi yıl ilkbaharda zararlı olacak larva gelişimi engellenmiş ve azaltılmış olacaktır.

Kasım-Aralık


Sonbaharda meyve bahçelerine dal kanserleri ve diğer mantariyel hastalıklar için % 2-3 lük bordo bulamacı uygulaması yapılır.

Arpa ve buğdayda Rastık hastalıkları, buğdayda Sürme hastalığı ve Ekin kambur böceği (zabrus) zararlısına karşı önerilen dozlarda tohum ilaçlaması yapılır. Düşük doz uygulanması halinde ilaç etki etmemekte, yüksek doz ise tohumun çimlenmesine olumsuz etki yapabilmektedir.

Tarla faresi zararlısına karşı zehirli yem uygulaması yapılır. Meyve bahçelerini fare zararından korumak için ağaçların kök boğazı civarındaki yabancı otlar temizlenir.

Zeytin Kara Koşnili zararlısına karşı aralık ayında kış ilaçlaması, Zeytin Dal Kanserine karşı hasattan sonra % 2 lik bordo bulamacı uygulaması, Zeytin Halkalı Leke hastalığına karşı hasattan sonra % 1 lik bordo bulamacı veya %04 lük Bakır oksiklorür 50 WP uygulaması yapılır.

Tavşan zararı görülen yerlerde meyve fidanlarının toprak seviyesinden bir metre yüksekliğe kadar olan kısımları Kasım-Aralık aylarında 1 litre suya 150 gr. dozunda Thiram %80 WP ilacı ile kaçırıcı olarak ilaçlanır.

Kışı toprakta ve bitki artıklarında geçiren bazı hastalık ve zararlı etmenlerini imha etmek için, yaprak dökümünden sonra toprak işlemesi yapılır.

2 yorum: